Bahan-bahan:
400g udang
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh sebuk kari ikan
1 sudu teh garam
sedikit minyak
- Lumurkan bahan-bahan di atas pada udang & perap sebentar di dalam peti ais
Bahan-bahan sos:
1 1/2 sudu serbuk kari ikan
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap cair
2 tangkai daun kari
beberapa ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit air
sedikit cili api - optional
Cara-cara membuatnya:
1. Goreng udang yang telah diperap sehingga masak, ketepikan
2. Tumis bawang putih, bawang merah. kemudian masukkan daun kari
3. Di dalam bekas yang lain, masukkan serbuk kari, sos cili, sos tomato, kicap & sos tiram. Kacau sebati, masukkan sedikit air. Then, tuangkan ke dalam kuali bersama tumisan bawang tadi. Kacau sehingga masak, jika pekat, masukkan sedikit air
4. Masukkan udang yang telah digoreng tadi. Kacau
No comments:
Post a Comment