Sarang telur
2 biji kuning telur
1 senduk mentega / majerin
1 cawan minyak masak
Cara membuatnya:
1. Pukul ringan kuning telur
2. Panaskan butter/ majerin bersama minyak masak di dalam kuali
3. Bila minyak betul2 masak, pusingkan minyak dengan senduk bulat laju2, membentuk bulatan sehala tanpa henti
4. Tuang telur kuning tadi ke dalam kuali. Tuang tinggi sikit supaya kuning telur itu jatuh ke dalam kuali halus2 & tangan satu lagi pusing senduk membentuk bulatan laju2 tanpa henti.
5. Terus pusing minyak itu laju2 sehingga telur habis. Pusing sehingga telur masak kuning keemasan.
6. Angkat telur & toskan
1. Lumurkan garam bersama garam & lada sulah, kemudian goreng. Jangan goreng terlalu lama menggoreng krn udang akan mengecut & agak keras
2. Angkat & toskan
1. Panaskan butter / majerin. Tumis bawang putih, cili padi & daun kari hingga naik bau
2. Masukkan susu cair & masak sebentar. Masukkan udang digoreng tadi, sedikit serbuk lada & sedikit garam
3. Setelah semua bahan masak sekata, bolehlah masuk ke dalam pinggang
4. Tabur telur kuning yg digoreng tadi di atas udang. Siap
No comments:
Post a Comment