Bahan-bahan
3 ulas bawang putih (ketuk & cincang kasar)
2 inci halia (potong kecil2 memanjang)
1 batang serai (ketuk)
3 sudu besar cili kisar
4 helai daun limau purut
6 biji cili padi (tumbuk hingga pecah)
Kacang panjang
Jagung kecil
Bunga kubis
Carroct
4-5 ekor sutong (potong bulat)
8 ekor udang
sedikit minyak untuk menumis
Bahan-bahan sos
1 sudu besar sos ikan
1-2 sudu kicap pekat manis
2 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih bersama halia. Then, masukkan serai & cili kisar
2. Apabila naik bau, masukkan udang & sotong
3. Masukkan daun limau purut & semua sayur-sayuran
4. Masukkan semua bahan2 sos, kacau sehingga masak. Tambah air jika perlu

No comments:
Post a Comment