Bahan-bahan
1 kg beras pulut
1 biji ragi
Cara membuatnya
1. Basuh beras pulut sehingga bersih
2. Kemudian, rendam selama 2 jam agar beras kembang. Ini untuk mengelakkan beras dikukus terlalu lama
3. Kukus beras tersebut
4. Letakkan ragi atas tudung pengukus seketika utk menggeringkan ragi tersebut
2. Kemudian, rendam selama 2 jam agar beras kembang. Ini untuk mengelakkan beras dikukus terlalu lama
3. Kukus beras tersebut
4. Letakkan ragi atas tudung pengukus seketika utk menggeringkan ragi tersebut
Ragi
4. Semasa separuh masak, angkat & masukkan pulut ke dalam bekas
5. Masukkan secawan air sejuk and gaul bersama pulut tersebut
6. Masukkan beras ke dalam pengukus semula & kukus sampai masak
7. Sejukkan beras di dlm talang
8. Hancurkan ragi
9. Gaulkan ragi bersama beras pulut. 1 biji ragi untuk sekilogram beras
10. Bungkus tapai tersebut
11. Masukkan ke dalam bekas. Biarkan 1 @ 2 mlm, jgn buka
12. Tapai akan masak selepas 1 @ 2 malam
Tapai pulut
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment