Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
2 ulas bawang merah - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 batang serai yg dihiris nipis
Halia sebesar ibu jari (dihiris nipis)
1 cawan sos thai
2 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
sedikit air tepung jagung
8 biji cili padi
4 helai daun limau purut ( hiris nipis)
Perah 3 biji limau nipis
Sedikit daun ketumbar
1 ekor ikan siakap
2 ulas bawang merah - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 batang serai yg dihiris nipis
Halia sebesar ibu jari (dihiris nipis)
1 cawan sos thai
2 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
sedikit air tepung jagung
8 biji cili padi
4 helai daun limau purut ( hiris nipis)
Perah 3 biji limau nipis
Sedikit daun ketumbar
Cara membuatnya
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam, kunyit & tepung jagung @ tepung beras. Goreng sehingga garing, ketepikan
2. Tumis bawang merah , bawang putih, serai & halia sehingga naik bau
3. Masukkan sos thai, sos tiram & sos ikan.
4. Masukkan sedikit air tepung jagung untuk memekatkan kuah
5. Perasakan dengan garam & gula
6. Masukkan cili padi, daun limau purut, perahan air limau nipis & daun ketumbar
7. Masak sehingga mendidih & tuang ke atas ikan. siap.....
No comments:
Post a Comment